2018.04.05. 20:38

180 új munkahelyet teremt a Biharkeresztesen átadott térkőgyár

Magyarországon és Európában is egyedülálló térkőgyárat adtak át csütörtökön Biharkeresztesen a Viastein Kft. ünnepségén, amelyen a cég térkőgyárának felavatása mellett elhelyezték az új térkőnemesítő üzemcsarnok alapkövét. A Viastein Kft. 2010-ben alakult, a 100%-ban magyar tulajdonú Bayer Construct cégcsoport tagjaként, mely cégek együttműködésének keretében


jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a biharkeresztesi ipari park területén.


A Viastein Kft. komplex fejlesztései elősegítik a régió fejlődését, előmozdítják a térség felzárkózását és pozitív hatást gyakorolnak a foglalkoztatásra.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen kiemelte,Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási övezete.A Viastein Kft. 8,9 milliárd forintból építi meg az új gyárrészleget, amelyben


180 új munkahelyet hoz létre.


A magyar kormány 2,18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.
Vitányi István (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használják.A bihari térségben másfél milliárd forintot fordítanak az ipari parkok fejlesztésére, többek között a biharkeresztesire, amely 400 millió forintot kap.


Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetője elmondta, a tavaly nyáron próbaüzemben megkezdett térkőgyártás egyedülálló Európában, merta legmodernebb technológiával végzik.


A gyár csarnoképületében térkövek, szegélyek, blokkok, illetve nagyméretű lapok, kétrétegű vagy homogén szerkezetű termelése folyik. Maximális éves kapacitása 900.000 nm.

A fejlesztés második ütemében épülő térkőnemesítő üzem után a harmadikban előre gyártott épületelemeket gyártó részleget helyeznek üzembe 2020-ra.


A teljes beruházás 13,5 milliárd forintba kerül, és 240 munkahelyet teremt.
Szijjártó Péter hangoztatta: a befektetések szempontjából fontos, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, emellett az Európai Unióban itt a legalacsonyabb - egyszámjegyű - a társasági adó. Hozzátette:


az elmúlt nyolc évben 750 ezer új munkahely jött létre, aki tehát akar, annak van lehetősége dolgozni.

Elmondta, a magyar gazdaság az elmúlt években új dimenzióba került, az ország közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz.2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, ami országosan 3,8 százalékra, a bihari térségben is 5 százalék alá csökkent.

A gazdaság növekedési üteme 4 százalék, amit a következő években is szeretnének megtartani. Az új munkahelyek, a kiszámítható jövedelem segíti itthon tartani azokat, akik munkát keresve hagynák el az országot – mondta a külügyminiszter.A nagy multinacionális cégek mellé kezdenek felnőni a magyar tulajdonú vállalatok is, amelyek képesek a nemzetközi piacokon is megállni a helyüket- tette hozzá.